LOADING...

Bevezetés az okosotthonba

Az okosotthon

Az okosotthon egyike azoknak a kifejezéseknek, amely lassan majdnem minden újépítésű lakás leírásában szerepel. Azonban nem mindenki ugyanazt érti rajta. Mitől és hogyan lesz egy ingatlanból igazi okosotthon? Hogyan tudjuk eldönteni, hogy érdemes-e belevágnunk otthonunk okosításába?

Ebben a bejegyzésben először tisztázzuk az alapfogalmakat, majd átnézzük az elérhető előnyöket. Végül támpontokat adunk ahhoz, hogy hogyan érdemes belevágni otthonunk okosításába.

Az alapok

Az okosotthonban internet kapcsolaton keresztül összekötött eszközökkel válik lehetővé, hogy az ingatlanban működő rendszereket, berendezéseket könnyen, akár távolról is állíthassuk. Egy központi vezérlőegységen keresztül kezelhetjük az integrált komponenseket, mint a fűtés-hűtés, világítás, biztonságtechnika vagy árnyékolás.

Az okosotthon vezérlésére több lehetőség van. Adott először is egy központi felület, amelyen keresztül az ingatlanban található eszközök kommunikálnak egymással és veled. Ez a központi egység mobiltelefonról applikációval, vagy a laptopon is elérhető. Lehetőség van továbbá hangvezérlés beállítására is, így például egy villanyoltás miatt nem kell felkelni a kanapéról.

Egyetlen felületen ellenőrizheted az otthonod állapotát: az energiafelhasználást, a biztonsági funkciókat, a háztartási eszközöket.

Miért kell nekem az okosotthon?

Rugalmas

Egy intelligensen felépített rendszer lényeges eleme, hogy maximálisan a tulajdonos igényeihez igazodjon. Egyszerűen fogalmazva: tudjon mindent, amire szükséged van, és ne kelljen fizetned semmi felesleges szolgáltatásért. A megfelelő okosotthon rendszer könnyen bővíthető, így nem kell az induláskor az összes élethelyzetre gondolnod. Kezdd azzal, amelyik számodra a legfontosabb.

A rendszerbe később is bármikor becsatlakoztathatsz új eszközöket, amikor csak szeretnél. Hiszen a technológia fejlődésével mindig lesznek gyorsabb, jobb, újabb kütyük. A rugalmas integráció célja, hogy ne kelljen kompromisszumokat kötnöd.

Energiatakarékos és környezetbarát

Az egyéni beállításokkal lehetséges az optimális energia felhasználás kialakítása. Például, a lakás területén belül kijelölheted, hogy hol mikor menjen a fűtés, világítás.

A villanyt automatikusan lekapcsolhatja az okosotthon rendszer, amikor senki sincsen a szobában. Sőt, azáltal, hogy távolról is állíthatod az otthonodban található berendezéseket, a munkahelyedről is vezerelheted a villanyt.

A redőnyöket akár a nap állásának megfelelően automatikusan szabályozhatod. A termosztáttal összehangolt fűtés-hűtés rendszer napközben temperálja a helyiségeket és csak a családod hazaérkezése előtt fűti fel a szobákat kellemes hőmérsékletre.

A lehetőségek száma szinte végtelen. A technika kihasználásával minimalizálható az energiafelhasználás és pazarlás.

Vezeték nélküli

A Yabune Home Okosotthon kialakításakor fontos szempont volt, hogy bontás és felfordulás nélkül, egyszerűen lehessen telepíteni. Kézenfekvő tehát, hogy vezeték nélkül, wi-fin keresztül kommunikáljanak az eszközök egymással és a központi vezérlő egységgel. Akár az összes háztartási eszközöd rákötheted, akkor sem fog úgy kinézni az otthonod, mint a Google egyik szerverparkja.

Biztonságos

Az okosotthon alapvető részét képezi a különböző biztonságtechnikai eszközök összehangolása.

A távolról is vezérelhető zárakkal bármikor ellenőrizheted, hogy nem maradt-e véletlenül nyitva egy ajtó vagy ablak.

Tucatnyi lehetőség közül választhatsz. Kamerák, mozgásérzékelők, riasztók védenek betörés ellen. Szénmonoxid-, víz- és füstérzékelők integrációjával megelőzhetőek a balesetek és mérsékelhetőek a károk. Minden riasztásról azonnal értesülhetsz, hiszen például a Yabune Home a mobilodra is küld értesítést bármilyen szokatlan eseményről.

Így biztonságban tudhatod a családod és az otthonod is.

Költséghatékony

Egy okosotthon rendszer kiválasztásakor fontos szempont, hogy a kialakítás, a fenntartás költsége, valamint ennek köszönhetően az otthon működése is optimális legyen.

Szerintünk egy igazán jól kialakított okosotthon gyártófüggetlen. Ez azért fontos, mert így megtalálhatod a számodra megfelelő eszközöket, nem kell egyetlen helyről beszerezni mindent. A jövőben sem leszel lekötve egy gyártó termékeihez – hiszen mi van, ha egy másik gyártó egy igényeidnek és pénztárcádnak jobban megfelelő eszközt dob a piacra.

Az otthonod működtetése során számos lehetőséged van arra, hogy úgy állítsd be eszközeidet, hogy a komfortérzet megtartása mellett, minimális legyen az energia felhasználás – ezáltal a rezsi is.

Érdemes belevágnom?

Akár újépítésű, akár már meglévő ingatlan esetében felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e megfontolni az okosotthon rendszer kiépítését.  Az okosotthon egyszerűbbé, kényelmesebbé és fenntarthatóbbá teszi az ingatlant.

Attól függően, hogy az ott lakóknak mi a legfontosabb az otthonuk kialakításakor, a rendszer beállításainak csak az igények szabnak határt.

Nézd meg, hogy egy kisbaba érkezésével megváltozott igényekhez hogyan alkalmazkodott az okosotthon.

A rendszer kiválasztásakor szempont, hogy akár már meglévő ingatlanba is telepíthető legyen. Szerencsére számos lehetőség (például okos kapcsolók) áll rendelkezésre ahhoz, hogy régebbi eszközeidet is okosíthasd.

Kattints ide, ha szeretnéd tudni, hogy egy régi lakást hogyan lehetett okosítani.

A rendszer rugalmassága azt is lehetővé teszi, hogy bármikor bővíthesd vagy kedved szerint alakítsd, ezért növeli az ingatlan piaci értékét: előnyös és időtálló befektetés.

hu_HUMagyar