LOADING...

GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések

Egy okosotthon megtervezése és kivitelezése nem tartozik az egyszerű feladatok közé.  A sok eszköz között az sem teljesen világos, milyen célra mi a legjobb választás. A következő kérdés és válasz gyűjteménnyel szeretnénk segíteni leendő és már létező ügyfeleinknek egyaránt.

Leggyakrabban felmerülő kérdések okosotthonnal kapcsolatban

Mitől okos egy okos otthon?

Ahány weboldal és ahány ember, annyi válasz érkezik erre a kérdésre, ezért most megpróbáltuk összegyűjteni, hogy mik azok a kritériumok amiknek mindenképp meg kell felelnie egy okosotthon rendszernek.

 • Digitális formában távvezérelhető, tehát rendelkezik mobiltelefonos applikációval és/vagy webes felülettel
 • Az okos eszközök gyártótól függetlenül csoportosíthatóak, integrálhatóak (Pl.: Egy gombnyomásra kapcsoljon le a légkondi, a világítás és engedjenek le a redőnyök)
 • Legyen üzembiztos és rendelkezzen vészhelyzeti megoldásokkal (ha elmegy az áram, elmegy az internet …stb.)
 • Adataink legyenek biztonságban (kínai felhő alapú szolgáltatásokat mellőzze)
 • Minimum támogassa a következő területek okosítását:
  1. Világítás
  2. Hűtés-Fűtés
  3. Érzékelők (füst, levegőminőség, fény, mozgás, ajtó-ablak nyitás)
  4. Kertápolás
  5. Szórakoztató elektronika
  6. Biztonságtechnika/Megfigyelés

Mennyivel növeli a lakás/ház értékét az otthon automatizálása?

Ez nagy részben függ a kivitelezés és a szolgáltatás minőségétől. Egy otthon összerakott megoldást is lehet tökéletesen kivitelezni, azonban ha a hozzáértő emberek száma megáll 1-ben, akkor a későbbi értékét ez jelentősen csökkentheti. A bevásárolt okos eszközök értéke nem igazán ad hozzá  házunk értékéhez és adatbiztonsági kérdések is felmerülhetnek, azonban egy igényesen megvalósított és támogatott rendszer, ha jelentősen nem is befolyásolja az otthon értékét, de mindenképpen figyelemfelkeltőbb lehet az új vevőknek. Ahogy a technológia terjed, egyre köztudottabb lesz, hogy mennyire egyszerű lenne egy otthont okosítani, és a tervezés során mennyire vették ezt figyelembe a tulajdonosok.

Hogyan tudok spórolni az otthonom okosításával?

A kertben való öntözés valamint a különféle elektronikai eszközök rendszerbe kötésével pontos képet kaphatunk az elfogyasztott vízről és áramról. A fogyasztás felügyelete mellett beállíthatunk különféle intelligens megoldásokat, hogy az otthonunk hőmérsékletében például az árnyékolástechnika is kivegye a részét. Adott külső és belső hőmérséklet valamint naperősség mellett engedjen le vagy húzódjon fel, ezáltal szabályozva az otthon melegét. Nyáron a légkondicionálók, télen pedig a fűtés viszi el a rezsi nagy részét. A manapság terjedő hőszivattyús megoldások jelentősen javítanak a számokon, de hozzájuk szofisztikáltabb vezérlés is ajánlott. Ilyenkor érdemes a világításunkat is optimalizálni a teljesebb energiamegtakarítás végett.

Miért hasznos a szakértővel való konzultáció?

Ha új házat építünk, vagy meglévőt újítunk fel, mindenképpen ajánlott az előre tervezés. Értjük ezalatt például, hogy annak ellenére, hogy a garázskapu okosítása nem lesz napirenden a köszeljövőben, mégis előrelátóan a 220V-ot és egy további 6 eres vezetéket érdemes kivezetni a föld alatt egy gégecsőben. Ebben a szekcióban ilyen és hasonló tapasztalati úton megszerzett tudást szeretnénk átadni.

Ne féljünk konzultációt kérni, egy okosotthon szakértőtől, még ha a munkát mi is akarjuk elvégezni, hiszen a szakemberek tapasztalata sok órányi elpazarolt időtől menthet meg minket az amúgy is stresszes építkezés vagy felújítás közben.

Mindig mérjük fel mi is pontosan a célunk, gondolkodjunk előre! Főleg a vezetékezésnél és az elektromos hálózat tervezésénél kritikus ez. Senki sem akar egy szépen elkészült és berendezett házban később vésni és vezetéket behúzni csak azért, mert a kapcsoló kör vagy a nulla nem lett bekötve a megfelelő helyre.

A vezetékes vagy a vezeték nélküli megoldások a jobbak?

Ez több dologtól is függ. A vezetékes megoldások évek óta jelen vannak az okosotthon piacon, azonban az igazi áttörést a vezeték nélküli eszközök megjelenése hozta. A vezetékes megoldások előnye a megbízhatóság, cserébe viszont a kivitelezés és tervezés költségei az egekbe szöknek és a későbbi bővítés lehetősége is erősen limitált. Tehát vagy mindent bevezetékezünk, vagy valami hibrid megoldásra hagyatkozunk, amely azonban számos problémát előhoz. A nagyobb márkák a piacon általában üzleti okokból kifolyólag nem igazán támogatnak integrációt más olcsóbb vezeték nélküli eszközökkel, szóval akaratlanul is egy több vezérlős rendszer lesz a vége, amelynek a kezelése nem igazán felhasználóbarát. Ezzel szemben egy megfelelő WiFi hálózattal közel azonos stabilitású hálózatot lehet kialaktani a kivitelezés tördekéért. És a vezeték nélküli eszközök között nagyobb az átjárhatóság.

Mennyire ártalmas az egészségre a Wifi?

A tudomány jelenlegi állása alapján a WiFi (2,4 GHz és 5 GHz) valamint az egyéb háztartásban használatos vezetéknélküli technológiák (RF, Z-Wave és Zigbee) egyike sem ionizáló hatású sugárzás. Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy a káros hatása elhanyagolható. Mindennapjainkban sokkal jobban ki vagyunk téve a mobiltelefonok sugárzásának, és egyelőre ott sem mutattak ki bizonyíthatóan káros hatást. Vannak jó tanácsok, mint például, hogy lefekvéskor kapcsoljuk ki a telefonunkat, vagy tegyük legalább 1 méterre magunktól, ezeket érdemes megfogadni. Azonban ne felejtsük el, hogy a vezeték nélküli okosotthon eszközök nagy része apró szenzor, mely jelerőssége töredéke okostelefonunkénak. Tehát ne féljünk a vezeték nélküli technológiáktól. Megfelelő tervezéssel ezt a minimális elektromágneses szmogot is elhanyagolható mennyiségűre lehet csökkenteni a lakáson belül.

Mennyire megbízhatóak az olcsó, kínai okosotthon eszközök?

Itt azt fontos figyelembe vennünk, hogy mi a célunk otthonunk okosításával. Amennyiben értünk hozzá és nem ijedünk meg a forrasztó ón illatától, akkor Tasmota-ra flashelve kimondottan használható eszközöket kapunk csinos műanyag tokozásban. Persze ebben az esetben a gyártói garanciának búcsút mondhatunk, bár aliexpressről rendelt eszközöknél ez talán nem is szempont. Fontos eldöntenünk, hogy az okosotthon egy hobbi projekt, vagy tényleg időt és pénzt akarunk vele spórolni, valamint szeretteinket és értékeinket biztonságban tudni. Megbízható forrásból beszerzett eszközöknél a gyártói garancia sokszor jól jön, valamint hivatásos okosotthon kivetelezők általában rendelkeznek generál biztosítással adott értékhatárig. Senki sem örülne, ha új háza egy hibásan működő eszköz miatt károsodna. Valamint a házilag összerakott ESPHome, flashelt SONOFF megoldások sokszor igényelnek extra törődést, ami ha hobbi projektről van szó belefér, de a dolgos hétköznapokban könnyen nyűggé válhat. A megfelelő központi rendszer kiválasztásával, mint a Home Assistant, azonban nyitva tudjuk hagyni a lehetőségek tárházát kevésbé ismert eszközök integrációjára is.

Mi azaz okos relé?

Az okos relé nem más, mint egy távvezérelt kapcsoló, általában vezeték-nélküli, de vezetékes kivitelben is kapható. Az okos relék előnye, hogy egy egész elektromos kör vezérlését meg tudja oldani. Vegyük a következő példát: a konyha két világítási kört tartalmaz, egy led szalagot a konyhabútorok alá rejtve és 6 db spot lámpát tartalmazó kört az általános megvilágításhoz. 6 darab okos spot lámpa körülbelül 60 000  forint, míg egy okos relé 10 ezer forint. A 6 spot lámpa esetén ugyan egyenként tudjuk őket szabályozni, de manuális kapcsolásra nincs lehetőség (elmegy a WiFi, internet …stb.). Okos relé beiktatásával a 6 izzó egy kört alkot és kevésbé flexibilis azonban a relé kapcsoló mögé való beépítésével meg tudjuk tartani a mechanikus kapcsolás lehetőségét is, mint vészmegoldás. A világítás csak egy felhasználási területe a reléknek, igazából bármilyen kapcsoló üzemű feladat automatizálható velük, fűtés, redőnyök, kerti locsolás… stb.

Mi történik az okos ekszözökkel, ha elmegy az internet?

Ha megfelelő szakértelemmel választottuk meg az eszközöket és a központi rendszert, akkor az egyedüli negatív hatás az az, hogy távolról nem lehet elérni a rendszert, de otthon továbbra is minden működik hiszen a lakás és a hálózati komponensek, mint a WiFi router, továbbra is áram alatt vannak.

Igaz, hogy egy jó okosotthon megoldás többmillió forint?

Az igaz, hogy egy teljes körű megoldásért mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, és ennek csak az anyagköltsége elérheti a milliós nagyságrendet.

Azonban, ha egy sokoldalú és személyre szabható megoldást választunk, akkor otthonunk okosítását ütemezhetjük is. Előre véve azokat a területeket, amelyek a legkritikusabbak, vagy a legtöbbet tudjuk velük spórolni, mint például a hűtés-fűtés valamint a biztonságtechnika. Manapság minden feladatra több száz eszköz közül válogathatunk és mint az élet más területein, itt is a pénztárcánk szabhat csak határt.

Miért jó a Yabune Home szoftvertámogatási csomagja?

 • A csomag segítségével biztosítható a rendszer folyamatos és zavarmentes működése
 • A csomag segítségével garantált távoli elérést kapsz
 • A csomag segítségével nem kell aggódnod hogy ha a rendszeresed tönkre megy

Mi történik a Yabune Home szoftvertámogatási csomag hiányában?

 • A távoli eléréhez szükséges beállításokat átcsatornázzuk egy ingyenes szolgáltatáshoz melyre garanciát a Yabune Solution Kft. nem tud vállalni
 • Hiba esetén – és ha az bizonyítottan nem garanciális eredetű – úgy eseti díjazása van annak feltárása és megoldására. Minden megkezdett óra nettó 15 000 Ft + 105 Ft/km kiszállási díj
 • A rendszerre és az ahhoz tartozó komponensekre 1 év garanciát tudunk vállalni, minden nemű meghibásodás utána a fenti egyedi díjazás fejében történik

Maradt még kérdésed?

Fordulj hozzánk bátran!

Töltsd ki az alábbi űrlapot és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

hu_HUMagyar