LOADING...

Az okos lámpák titkos szuper ereje

Tényleg hatással van a fény az érzelmeinkre, viselkedésünkre és a gondolkodásunkra ?

A buliban szóló zene ütemére pulzáló diszkófényektől, a sejtelmesen pislákoló gyertyafényt imitáló lámpákig a  gyógyfürdőkben, testünk érzékeli az intenzítását, hatását  és színeit a minket körül ölelő fényeknek és befolyásolja a hangulatunkat, még akkor is ha ezt mi tudatosan nem is vesszük észre.

Az elmúlt évtizedek kutató munkái is alátámasztják ezeket a tapasztalatokat, sok tanulmány ki is emeli a fény erejének és színének élettani hatásait különféle körülmények között.

Az intelligens világítás az okos otthon rendszerek egyik legalapvetőbb építőköve és nem csak a fentebb említett élettani , de a pénztárcánkat kímélő energetikai hatásai miatt is. Napjaink okos égői, mint például a TP-Link és Philips Hue, de még akár az IKEA Tradfri körte család is, a legújabb LED-es technológiát használják ezzel nem csak hosszabb élettartamot, de kisebb energia fogyasztást biztosítva. Megfelelő központi „agyat” választva ezek a fogyasztási számok még tovább javíthatók. Ezekkel a technológiákkal a hagyományos körték nem tudnak versenybe szállni. A fentebb felsorol új típusú világító eleméknél, nem csak a fény erősségét, és színét, de a színek hőmérsékletét is lehet állítani, további lehetőséget nyújtva a tökéletes szín harmónia megteremtéséhez otthon.

Ahogy a szemünk előtt fejlődik a technológia felvetődik a kérdés, hogy hogyan tudjuk a fényt az testi és szellemi egészségünk hasznára fordítani.

Cirkadián ritmus avagy „napi biológiai óra”

Ahhoz, hogy jobban megértsük a fény ránk gyakorolt hatását, elég ha a cirkadián ritmusra gondolunk. Az ember cirkadián ritmusa (más szóval alvás/ébrenlét ciklus), olyan, mint egy belső óra ami álmosság és éberség között váltakozik a nap folyamán attól függően, hogy mikor milyen hormon termelődik szervezetünkben. Ezen hormonok termelése nagyban függ a ránk ható fénytől, annak erejétől és a színétől is.

Köztudott, hogy amikor a nap lemegy testünkben melatonin szabadul fel, álmosságot, fáradtságot  okozva. Ezért is érezzük magunkat fáradtabbnak sötétben. Ennek megfelelően, amikor a nap kell és egyre világosabb lesz körülöttünk a melatonin termelés abba marad és szerotonint bocsát ki szervezetünk. Ezért ébredünk fel korábban, míg lustálkodunk tovább egy elsötétített szobában. Egy ideális világban napközben folyamatos napfénynek lennénk kitéve és este tökéletes sötétségnek. Ilyen körülmények között ideális alvás ritmus alakul ki és egészségesebbek vagyunk, azonban, mint tudjuk az élet nem mindig ilyen egyszerű.

És itt jönnek megint képbe az okos világítás rendszerek, melyek lehetővé teszik számunkra, hogy felerősítsük vagy egyes esetekben imitáljuk a természetes fény hatását ezzel beállítva az alvás ciklusunkat a megfelelő idő intervallumra. Különösen a Philips Hue fektet nagy összegeket olyan égőkbe, melyek élethűen tudják imitálni a napkeltét és napnyugtát. Vajon tényleg működnek?

Amikor bizonyos lámpák fényerősségéről esik szó, rengeteg kutató vetette már rá magát a témára, hogy megnézzék az extrém erejű világítás (többnyire fehér fény) hatását az ébrenlétre és termelékenységre. Ebből is érzékelhető, hogy a kutatások legfőbb támogatója az üzleti világ főleg a call-centerek és több műszakot alkalmazó feladatkörök.

Egy 2007-es tanulmány alaposan körüljárta a világítás közérzetre és teljesítményre való hatását a munkában. A kutatás eredménye kimutatta, hogy a fluoreszkáló égők használata 17,000K-s korrelált szín hőmérséklettel (irtózatosan világos fény) növelte az éberséget és a teljesítőképességet.

Más tanulmányok kimutatták, hogy a megfelelő világítótestek használata reptereken, csökkenti a jetlag hatásait.

De mi a helyzet a színek jelentőségével?

Amikor a lámpák előnyeit vizsgáljuk nehéz a fényt különválasztani a színtől, különösen igaz ez az okos égőkre. A piacon jelenleg elérhető intelligens megoldások különféle szín hatásokat támogatnak ennek következményeként egy világos fehér színű normál égő teljesen más érzést kelt, mint egy világos sárgára állított Philips Hue vagy TP-Link körte.

A színek viselkedést befolyásoló hatása nem új keletű (elég csak a bikára és a vörös színre gondolni). Az elmúlt évtizedekben számos marketing és üzleti stratégia épült a színek érzelmekre és vásárlói döntésekre gyakorolt hatására. A 2006-os „Impact of Color on Marketing”  tanulmány kutatói rájöttek, hogy a SNAP vásárlások 90 százaléka a színekre volt alapozva.

Más tanulmányok a színek nyugtató hatásait figyelték meg és több eszköz is készült melyek ezekre a kutatásokra alapoztak.

Egy szebb és fényesebb jövő.

Napjaink technológiai forradalma elérte a háztartásokat is és a szemünk előtt forradalmasítja otthonunkat, kezdve a világítással. Az okos rendszerek terjedésével egyre több ember élvezheti a színek és fény kooperációjából származó pozitív élettani hatásokat. Egy okos rendszer kiépítése nem egyszerű feladat és sok embert elrettenthet az okos eszközök használatától, de a Yabune Home-nál azt tűztük ki célul, hogy minden igénynek megfelelő és széles körben elérhető szolgáltatást nyújtsunk.

hu_HUMagyar