LOADING...

Okos Otthon telepítés – Padlófűtés vezérlés Honeywell EvoHome-al

Manapság elterjedtek a „többzónás” fűtés rendszerek, azonban több körnél (értsd. több szoba külön vezérlése) elengedhetetlen a megfelelő helyiség hőmérséklet szabályzása. Kliensünknek számos opciót felajánlottunk, végül a Honeywell EvoHome csomagra esett a választása. Mivel volt már tapasztalatunk, ezért magabiztosan vágtunk bele a telepítésbe. Fontos megjegyezni, hogy mi csak a vezérlést telepítettük. Mint minden munka, ez is tartogatott meglepetéseket, na de haladjunk szépen sorban… Első lépés az eszközök megrendelése volt:

  • HONEYWELL ATP921 WIFI EVOHOME ALAPCSOMAG (RF relé, WiFis központi egység kijelzővel és termosztáttal)
  • HONEYWELL MT4-230-NC SZELEPMOZGATÓ MOTOR (8 db, lentebb kitérek rá miért.)
  • HONEYWELL T87 OKOSTERMOSZTÁT (3 db)
  • HONEYWELL HCE ZÓNASZABÁLYOZÓ PADLÓFŰTÉSHEZ (zónaszabályzó, 8 zónás) (A HCC változat tartalmazza az antennát)
  • HONEYWELL HRA KÜLSŐ ANTENNA
  • HONEYWELL ATF800 ASZTALI ÁLLVÁNY ATC928 WIFI EVOHOME ZÓNAMENEDZSERHEZ

Mostmár csak le kellett adni a rendelést az evohomeshop-ban.

Nem is kellett sokat várni.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért volt szükség 8 db szelepvezérlőre, ha csak 4 szobát szeretnénk vezérelni. A megválaszolás előtt, tegyünk egy pillantást a fűtés osztógyűjtőre.

Itt is egy kép az építkezés korai stádiumából.

A képen 9 kör látszi, ám az egyik végül nem lett használva, így tehát 8 körrel tudunk számolni. Azonban ez a 8 kör 4 helyiség fűtését látja el. Összesen 4 kör a nappali és étkezőhöz, 2 a fürdő és a mosókonyhához, 1-1 a két szobához. Ezeket fontos egyeztetni mielőtt automatizálni szeretnénk, hiszen a Honeywell HCA zónaszabályzó egy zónában maximum 3 kört tud kezelni. Innen is látszik, hogy itt majd kell egy kicsit improvizálni. De térjünk vissza a tárgyra, tehát 8 körünk van 4 zónára és emiatt kell a 8 szelep vezérlő motor. Fontos, hogy a fűtés már az elejétől kezdve így lett tervezve, ahogy a képen is látszik a az osztógyűjtő mellé helyezett kötődobozból, ami a szabályzó energia ellátásához szükséges. Persze enélkül is meglehet oldani (hosszabbító, kábel csatorna, de ha tehetjük akkor a kötődoboz és az előre tervezés a legjobb megoldás). A tervezés fontosságát nem tudjuk eléggé kiemelni, fel kellett mérni milyen kazán lett betervezve, hogy szeretnénk vezérelni, mennyi hely van a szereléshez, van-e megfelelő elektromos kiállás a tápellátáshoz stb. Azonban ezeken részletesen végig mentünk, így minden szükséges tudás birtokában vágtunk neki a műszaki feladatoknak.

Kezdjük is a manuális fejek eltávolításával és a thermoelektromos szelepvezérlők felszerelésével.

Először probáljuk kézzel.

Persze ha nem megy marad a fogó

Ezután kezdhetjük is a thermoelektrom fejek felhejezését. Előfordulhat, hogy ha túlságosan nagy a fej vagy közel vannak az osztógyűjtők, akkor nem férnek be. Ilyenkor nem kell kétségbe esni, az osztógyűjtőt mindig lehet valamennyire kifele forgatni. A szelepvezérlők kiválasztása előtt fontos megnézni a szelepek méretét, hiszen kellemetlen, ha bevásároltunk és csak utána derül ki, hogy nem megfelelő az átmérő. A thermoelektromos szelepeknek két fajtája van: az alap esetben nyittott (normally open) és az alap esetben zárt (normally closed) állapotú. Bármelyik mellett is döntünk, fontos hogy mindegyik azonos típusú legyen. Jelen megoldásnál az alap esetben zártat választottuk, annak ellenére, hogy a fűtés kivitelezője nem épített be bypass kört, amit általában ajánlott a kazán szivattyújának védelme érdekében. Bypass kör nélkül is megbízható a rendszer, de mi azt valljuk, hogy nem árt ha több oldalról be vagyunk védve, de ez lehet, hogy a túlzott mérnöki gondolkodásunk miatt van. A vezérlő normál esetben megoldja, hogy működő szivattyúnál a szelepek véletlenüll se legyenek zárva minden körön.

A felhelyezés önmagában nem problémás, de a vezetékek elrendezése 8 fej esetén kihívást okozhat. Estünkben a közepesen szép kábel elrendezés nem akkor probléma, hiszen egy elegáns fadobozzal lesz a végén eltakarva a gépészet. Ettől függetlenül mi így is igyekeztünk.

Fejek felkerültek. Nem fért mind el egy irányban sajnos, de az állapot kijelzés mindegyiken szem előtt maradt.

Következő lépés a szabályzó felhelyezése és a megfelelő zónák bekötése. A zónaszabályzót rendhagyóan oldalra helyeztük el a következő okokból: a vásárló kérte, csövek elhelyezkedése a falban és mivel szárazüzemú rendszerről van szó, nem kéne, hogy problémát okozzon a nedvesség. Mivel a nappali és étkező egy zóna 4 körrel, így kénytelenek voltunk wago segítségével 3 zónát csinálni a négyből. Ennek nagy hátránya nem lesz, csak annyi, hogy 2 vezérlő motor ténylegesen egyszerre lesz vezérelve, hiszen kimértük, és a leadott teljesítménynek elegendőnek kell lennie 2 szelep számára is.

Tádám, az összes kör be lett kötve a megfelelő zóna alá.

Jöhet a külső antenna felszerelése. Az antenna bekötése nem bonyolult (két vezeték 1-2) , ha mégis elvétenénk, nincs ok a pánikra, hiszen a szabályzón lévő piros státusz LED jelezni fogja az antenna hibát. Ekkor a legegyszerűbb a bekötést megcserélni a szabályzó oldalán.

Antenna foglalat és bekötése.

Ezután beköthetjük a relét is. amely majd a kazánt fogja kapcsolni. Esztétikusan az antenna mellé helyeztük, de a kazánhoz is lehetett volna, hiszen a kazán vezérlő bemenetére kell rákötni.

Relé foglalat is felkerült. A tápot a szabályzóról kapja, míg a kapcsoló kör a kazánra csatlakozik.

A fedelek is a helyükre kerültek, bennük az elektronikával.

Ezt követően felkerült a szabályzóra is a borítás. Majd neki kezdhettünk a zónák betanításának és a termosztátok zónához rendeléséhez. Egyelőre nem kötöttük be a kazánt, hogy ha esetleg valamit elszámoltunk, mégse terheljük feleslegesen a szivattyút.

Betanítva, így a fedél is vesszakerülhet, valamint a kábelvezetők is. Nincs tervben, hogy szerelni kelljen többet.

Ezután következhet a betanítás, legyünk türelmesek a termoelektromos szelepek és a szabályzó hiszterézise miatt, ez kis időt vehet igénybe, hiszen pár perc mire egy szelep kinyit. Az összes kör letesztelése 4 körnél simán lehet 15-20 perc is. A sikeres betanítást után a következő lépés a kazán bekötése és a zónák tesztelése. A kazán lerását végigolvasva kiderült, hogy a vezérlő bemenet az előlap levétele után a bal oldalon található, így a relétől oda kellett eljuttatni a vezetékeket. Ezt egy nagyon vékony fehér falra ragasztható kábel csatornával oldottuk meg, hogy minél kevesebb vizuális terhelést okozzon a fekete kábel elvezetése a frissen meszelt falon.

Relé és kazán összekötése.

Egészen esztétikus lett ez a megoldás.

A fehér foglalat a kazán paneljének baloldalán van, ahova a vezérlést kell kötni ennél a típusú Ariston kazánnál.

A Home Assistant alá való bekonfigurálás egy másik poszt témája. Reméljük, hogy hasznos volt az információ, amit megosztottunk ebben a kis összefoglalóban. Igyekszünk a jövőben minden területről részletes telepítési beszámolóval érkezni. A következő bejegyzésünk egy 8 kamerás rendszer beszerelését mutatje be. Amennyiben kérdésed van okos otthon témakörben, ne habozz írni nekünk!

A Yabune Home csapat.

hu_HUMagyar