LOADING...

Beköszöntött a tél – avagy fűtés korszerűsítés Shelly-vel

A napokban kaptunk egy megkeresést egy 3 szintes, 1980-as években épült kertesház fűtés rendszerének okosítására. Az hogy egy ház nem új és korszerű nem jelenti, hogy nem lehet belőle okos otthon. A következő esettanulmányban bemutatjuk, hogy a megfelelő okos otthon megoldásokkal, az elavultabb fűtés rendszerünket is tudjuk korszerűsíteni. Amennyiben később újabb kazán, vagy akár a teljes padlófűtés renoválásra kerül, a már meglévő rendszer könnyen adaptálható.

Ügyfelünk 1 éve vásárolta az ingatlant, és az előző télen tapasztaltakból kifolyólag szerette volna, ha kicsit optimálisabb és kényelmesebb lenne a hatalmas lakórész felfűtése (közel 320 nm). Habár gyakorlott műszaki ember, kliensünknek nagycsaládosként a pénzkeresés mellett a népes család is leköti az idejét, így merült fel, hogy szakemberekre bízná otthona okosítását. Jobban nem is választhatott volna. A fagyok beköszönte miatt kissé sürgőssé vált a projekt, de a Yabune csapata kitett magáért és a szerdán aláírt szerződés után a szombat estét már a kellemesen automatizálva felfűtőtt otthonban tölthette a család, a családfő legnagyobb elégedettségére. Térjünk azonban a tárgyra és a megvalósítás részleteire. Először is nézzük meg, hogy mi is volt a rendelkezésre álló fűtés rendszer.

 

Nem a legegyértelműbb konfiguráció 🙂

Az alap felállás az volt, hogy az alagsorban található összes kazán mellett van egy szivattyú, ami a radiátoroknak keringteti a melegvizet. A földszinten a padlófűtés osztó-gyűjtőjén taláható egy keringtető szivattyú és hasonlóan az emeleten is. A szivattyúkat minden szinten egy manuális termosztát vezérli, valamint a földszinten elhelyezett rádiós Siemens termosztát és relé kapcsolja a kazánt. Tehát a fűtés bekapcsolásához előszőr eltekerjük az adott szinten a termosztátot, és utána állítjuk a kazán termosztátját. Külön oda kell figyelni arra, hogy ha a szinteken nem megy az egyik szivattyú sem, akkor a kazán se menjen, hiszen annak a saját szivattyúja előbb utóbb megkárosodna a megnövekvő nyomás miatt. A kihívás egy megfelelő és megbízható vezérlési logika kialakítása szűkös határidőn belül, valamint a teljes fűtés rendszer lecserélése nélkül, újra használva a már meglévő gépészetet, amennyire csak lehet.

Egyeztetve az ügyfelünkkel, s pontosan felmérve az igényeit arra jutottunk, hogy Shelly alapú megoldást építünk be, hiszen az épületben a jó WiFi lefedettség már adott a kiépített Unifi rendszernek köszönhetően. Összesen 4 db WiFis relét építettünk be, minden szivattyúhoz egyet, valamint a kazán vezérléshez egyet. A Shellyket próbáltuk minél esztétikusabban kötődobozokba elrejteni. A központnak a Home Assistant alapú Yabune Home megoldást választottuk, hiszen az egyedi megoldásokat itt tudjuk a legegyszerűbben megvalósítani, és a hosszútávú megbízhatóságot garantálni.

Első körben a kazán vezérlést telepítettük. A kazán pár éve lett felújítva, de így is elég „old school” hatást keltett a gépészet a pincében. A kazán kissé alul méretezett az otthonhoz képest. A csere nem volt opció, így ebből kellett vezérléssel kihozni a maximumot.

 

Van itt minden.

A kazán vezérlését egy falra szerelt Siemens rádiós relé látta el. Ezt cseréltük le Shellyre.

 

Előtte.

Utána. Beköltöztünk a kazánban elhelyezett kötődobozba.

Miután a kazán vezérlés a helyére került, jöhettek az osztó-gyűjtők és a melléjük szerelt szivattyúk. Az eszközök vezérlését manuális termosztátok oldották meg. Miután leszereltük őket a falról, találkoztunk meghökkentő villanyszerelési megoldásokkal is.

 

Felkerült a Shelly a szivattyú mellé kötődobozban.

A másik két Shelly telepítését követően üzembe helyeztük a Shelly H&T-ket a fontosabb helyiségekbe, hogy azok alapján tudjuk vezérelni a szabályzást. Következő lépés a Home Assistant alapú Yabune Home rendszer telepítése és konfigurálása az ügyfél saját proxmox alapú környezetébe. A Shelly H&T-ket Generikus termosztátokként konfiguráltunk be a HA felületén. Ezután megírtuk a szükséges automatizációt, ami a fűtés szabályzásához szükséges, továbbá felkonfiguráltuk a grafikus felületet. Ezen feltüntettük a H&T-k mérési értékeit, a szivattyúk és a kazán relék állapotát, valamint a három szint szabályzásáért felelős 3 generikus termosztátot.

 

Probáltunk minél több információt megjelentíteni, de nem túlterhelni a felhasználót.

Ez körülbeül 30 percet vett igénybe, majd végigteszteltük a folyamatot és felmértük, hogy minden a vevő igényeinek megfelelően működik-e. A következő 24 órában külön figyelemmel követtük a rendszer működését, hogy megbizonyosodjunk a stabilitásáról. Ügyfelünk elégedettsége a fűtési szezon indulásával nekünk is boldogságot jelent.

A Home Assistant az egyik legsokoldalúbb nyílt forráskódú rendszer a piacon, azonban a stabilitásával vannak problémák. A Yabune Home csapatának megoldása lehetővé teszi a központ üzemeltetését stabilitásának növelésével és gondos teszteléssel. Az összes Home Assistant verziót folyamatosan teszteljük az általunk támogatott egyedi komponensekkel együtt saját teszt környezetünkben, így tudunk meggyőződni arról, hogy ügyfeleinknek minőségi szolgáltatást tudunk ajánlani. Megoldásunk hobbistáknak is segítséget nyújthat, hiszen szakmai stábunk jelentős tapasztalattal rendelkezik a Home Assistant és az Otthon Automatika területén. Továbbá a rendszeres biztonsági mentések stabil mentőövet nyújtanak a kalandozóbb kedvű ügyfeleknek is.

Érdekel, hogyan tudjuk a te otthonodat is korszerűsíteni ? Kattints 

hu_HUMagyar