LOADING...

Mi is az a „Thread” és milyen előnyöket jelent az okosotthon számára?

Habár kedves azt hinni, hogy az intelligens otthon rendszer eszközei csak úgy kedvük szerint cselekednek, valójában szigorú vezeték nélküli protokollok hajtják végre a „varázslatos” műveleteket. Az egész jelenségnek a legújabb egysége ’Thread’, amit minden okosotthon követőnek ismernie kell! 

Mi, a Yabune Home-nál természetesen követjük a trendeket és igyekszünk naprakész megoldást nyújtani az érdeklődők számáraTüzetesebben utána olvastunk, hogy mi is az a Thread és miben különbözik az eddigi rendszerektől... 

Egy mondatban összefoglalva: a Thread egy kis fogyasztású vezeték nélküli rádióprotokoll az okosotthon számára, amely lehetővé teszi az eszközök számára, hogy közvetlenül kommunikáljanak egymással.  

Valójában az okosotthon területén jól ismert Z-Wave és a Zigbee – hálós hálózatok – egyesítésére törekszik, kiküszöbölve néhány régóta fennálló hiányosságukat. Ezektől eltérően a Thread mesh hálózatot hoz létre azáltal, hogy az arzenál minden egyes eszközét hozzáférési ponttá teszi. Így a rutinok kialakításakor az okosotthon vezérlőnek – Google Assistant vagy Amazon Alexa –  már nincs mindenre kiterjedő ereje. 

További jellegzetessége, hogy a Z-Wavehez és a Zigbee-hez hasonló nagy sebességű központokat kínál – és ezt az Apple is támogatja -, illetve az IEEE 802.15.4 MAC / PHY protokoll előnyeinek köszönhetően az engedélyezett eszközök kevesebb energiát fogyasztanak.

Miért is olyan érdekes a Thread számunkra ? Egyszerű a válasz ez egy hálózati réteg, amire bármilyen applikációt lehet fejleszteni. Számunkra fontos, az egyedi megoldások létrehozása és ehhez ez az új technlógia további választási és implementálási lehetőséget teremt. Mi főképp a Wi-Fi és Z-wave irányban mozogtunk eddig, néha kacérkodtunk a Zigbee-vel, de sose köteleződtünk el. Ez most a Thread-el fordulhat.

Tény és való, hogy a Thread egyelőre még nagyon új név a piacon, viszont potenciálját bizonyítja, hogy már olyan nagy vállalatok, mint az Apple, a Google, Nanoleaf és az Eve is elkezdtek vele foglalkozni. 

Yabune Home-al ennek megfelelően folyamatosan monitorozzuk az új rendszerrel kapcsolatos információkat, és szükség esetén mi is implementáljuk az új eszközök támogatását a portfóliónkba! 

Forrás: https://www.pocket-lint.com/smart-home/news/156083-what-is-thread-smart-home 

Akit mélyebben is érdekel a téma, ajánljuk figyelmébe az OkosOtthon Guru összefoglalóját a Matter-ről:

https://okosotthon.guru/hirek/mar-neve-is-van-a-gyereknek-matter/

hu_HUMagyar