LOADING...

Tapasztalatok a Zigbee eszközökről- a Yabune Home egy felhasználó szemével

Tapasztalatok a Zigbee eszközökről

Ha utólagosan okosítjuk otthonunkat, hamar rájövünk, hogy rombolás, bontás, újra kábelezés nélkül szinte csak vezeték nélküli megoldások jöhetnek szóba.

Több fajta vezetéknélküli kommunikációs forma létezik.
A legelterjedtebb a WIFI, Zigbee, Bluetooth, nyugati országokban még a Z-Wave is.

Ezek közül megosztom veletek a Zigbee-s eszközeimről szerzett tapasztalataimat.
Hardver központi egység: Conbee II
Hardver eszközök: részletek az „Eszközök amiket használok” fejezetnél.
Szoftver: Zigbee2mqtt

Áramforrás szerint


Két fajta áramforrásúak a Zigbee eszközök.
Elemmel és hálózati áramforrással működők. A kettő nem variálható.
Az elemmel működő eszközök a végeszközök.
A hálózati áramforrással működők önmagukban is hasznos eszközök, azonban azok segítségével a központi egységtől még több, és még távolabb is el lehet helyezni további végeszközöket. Ezek az eszközök a Zigbee Routerek.

Miért használok Zigbee-s eszközöket?


Előnyösnek tartom, hogy az eszközeimet bárhova eltudom helyezni, mivel vezetéknélküliek.
Nem szeretném a WIFI hálózatot leterhelni a sok eszközökkel.
Energiatakarékosak.

Ettől függetlenül használok WIFI-s eszközöket is, amiket nem lehet, vagy nem célszerű Zigbee eszközökre cserélni.

Zigbee eszközök előnyei, hátrányai általánosságban:

Pro:

 • Többségük elemmel működnek, emiatt nem kell dugaljakat felhasználni, kábelekkel bajlódni.
 • Szinte bárhova elhelyezhetők, mobilisek.
 • Kisméretűek.
 • Esztétikailag nem ront a helyiség összképén, de akár könnyen el is rejthetők.
 • Az eszközökkel több fajta automatizálásokat lehet készíteni, sőt különböző értesítőket is be lehet állítani.

Kontra:

 • Többségük elemmel működnek, kb évente- másfél évente kell elemet cserélni, az eszköz használati gyakoriságtól függően.
 • Ügyelni kell a központi egység hatótávra, hogy azon belül legyenek a végeszközök (Zigbee routerek segíthetik a hatótáv növelését).
 • Ha túl sok, és erős WIFI hálózat van a közelben, azok legyengíthetik vagy megzavarhatják a Zigbee megfelelő kapcsolattartást a Coordinátor és az eszközök között (WIFI és Zigbee megfelelő frekvenciákkal javítható).
 • Önálló eszközként nem használhatóak, mindenképpen szükséges HUB/ Gateway/ Dongle/ USB stick.

Semleges:

 • Ha szabad, független Zigbee Coordinátort (a Zigbee hálózat hardveres központi egysége) használunk (pl Conbee II, vagy CC2652) szinte bármelyik Zigbee eszközt fel fogja ismerni (ehhez feltétel, hogy a Zigbee szoftver is támogassa az eszközt).
  Ez azért fontos, mert bár a Zigbee is egy fajta szabvány szerint működik, azonban mégis vannak eltérések. Így oldják meg a gyártók, hogy csak a saját eszközeivel legyenek kompatibilisek, azonban a fent említett coordinátor valamelyikével, vagy custom FW-vel (Tasmota) kikerülhető.

Nagyon sok márkájú, minőségű, és felhasználásra szánt Zigbee eszközök léteznek.
Kiemeltebb márkák: Shelly, Aqara, Blitzwolf, Sonoff.

Shelly: Pár éves vállalat, két központja van, az anyavállalat Európában, a másik központ az Egyesült Államokban van. Rendszerük, eszközük stabilak, de nem annyira olcsó.

Aqara: A Xiaomi ökoszisztéma része. Több, mint 10 évvel ezelőtt Kínában alapították, elsősorban Ázsiában terjedtek el a termékei, de pár éve mindenhol elérhetőek. Viszonylag jó minőség, közép árkategóriás.

Blitzwolf: 2015-ben alapult, kínai cég. Elsősorban elektrotechnikai eszköz töltők fejlesztéssel és gyártással foglalkoztak, azonban ma már mindenféle egyéb eszközöket is, mint pl okos eszközöket nyújtanak.

Sonoff: Viszonylag új, pár éves kínai vállalat, termékeiket hazánkban is meg lehet vásárolni. Közepes minőség, olcsó árkategóriás.

Milyen Zigbee eszközök vannak?

Felhasználhatóság szerint:


Ajtó/ ablak érzékelő
Mozgásérzékelő
LED szalag vezérlő
Hordozható nyomógomb
Vízszivárgás érzékelő
Füst/ gáz érzékelő
Vízszelep
Gázszelep
Radiátor fűtésszabályzó
Okos zár
Stb…

Routerek:

Fali kapcsoló
Falba/ kötődobozba rejthető kapcsoló
Konnektorok
LED izzó

Eszközök amiket használok:

Elemmel működő eszközök:

Sonoff SNZB-01- Hordozható nyomógomb: 3 fajta gombnyomásra lehet utasítást megadni, 1 rövid, 2 rövid, és 1 hosszú gombnyomásra. Mi a két különálló éjjeli lámpát és a szoba mennyezeti lámpát kapcsolgatjuk az ágyból, „Toggle” módban, azaz fel és le is tudjuk kapcsolni a három világítást.

Sonoff SNZB-02- Hőmérséklet, és páratartalom mérő: Mi a fürdőszobában használjuk. Annyira kicsi a mérete, hogy igazából bárhova tehető. Jelentést csak akkor küld a rendszernek, ha hőmérséklet vagy páratartalom változás történt. Az eredményeket századpontosan jeleníti meg.

Sonoff SNZB-03- mozgásérzékelő: Nálunk ezek a mozgásérzékelők felelnek az ágy alatti led szalag felkapcsolásért. Ezenkívül tökéletesen alkalmas előszobákban is. Pici, szögletes, így bárhova könnyen rá lehet vagy fel lehet helyezni. A mozgás detektálást követően 60másodpercig marad aktív.

Sonoff SNZB-04- ajtó ablak szenzor: Lassan észleli a nyitva állapotot, ezért olyan helyzetben, ahol azonnal kellene működésbe lépnie, ott nem javaslom (pl spájz ajtónál) ezt az eszközt. Ablakoknál teljesen jó szolgálatot teljesítenek. A gyári elem nagyon gyenge minőségű, mert kb fél évig használható (javaslom már az első alkalommal legyen kicserélve). Ha már csak 4%-on van az elem, akkor az eszköz még érzékeli, ha nyitva vagy csukva lett, de az információt már nem tudja elküldeni a Home Assistant rendszer fele, csak pirosan villog állapotváltozáskor.

Aqara MCCGQ11LM- ajtó ablak szenzor: Remekül teljesít, azonnal érzékeli és küldi a nyitás- csukás állapotváltozásokat. Hőmérséklet érzékelővel is rendelkezik, de Home Assistant rendszer alatt sajnos haszontalan, ugyanis teljesen fals értéket mutat. Lejjebb látható egy összehasonlító videó, amiben bemutatom az Aqara MCCGQ11LM és a fent említett Sonoff SNZB-04 közti reakció különbséget. A két szenzor egy ajtóra, az érzékelők és a mágnes felöli oldalak egyenlő távolságban lettek felhelyezve.

Aqara RTCGQ11LM- mozgásérzékelő: Talán picit jobban érzékeli a mozgásokat, mint a Sonoff SNZB-03 mozgásérzékelő. Ebben is van hőmérsékletérzékelő, és fényerősség mérő, de véleményem szerint egyik funkció sem alkalmas, fals értékeket mutatnak. A mozgás detektálást követően 90másodpercig marad aktív. Forrasztással és minimális kódírással akár 1másodpercre is állítható az aktivitása.

Blitzwolf BW-IS9- Vízszivárgás érzékelő: 3 ponton vannak érzékelői. Minimális folyadék érintkezésekor, tehát, ha éppen hogy csak egy csepp folyadék ér valamelyik lábhoz, attól még nem fog jelezni (véleményem szerint nem is baj), de ha már vízszivárgásról van szó, azt azonnal észleli. Mi a mosógép mögött, és a konyhai csap alatt használjuk. Szerencsére eddig csak csendes szolgálatot teljesít, de ha netán bekövetkezik a baj, azonnal jelez.

Hálózati áramforrással működő:

Sonoff ZBMini- Kapcsoló: Hálózati áramforrással működik. Okos kapcsolóként és végeszközök jeleinek erősítésére is alkalmas. Bekötése nagyon egyszerű, a termékhez mellékelt rajzok segítik a helyes bekötést. Fali kapcsolók, konnektorok mögé éppen hogy, de befér, de mi inkább a kötődobozba rejtettük el. Talpas éjjeli lámpa aljába is elfér. Kapcsolható okos otthon rendszerrel, és hagyományos fali kapcsolóval is.

Blitzwolf BW-SHP13- Hagyományos konnektorba dugható okos konnektor: Okos konnektorként és végeszközök jeleinek erősítésére is alkalmas. A gyártó szerint 16A áramerősségű eszközöket is kezel. Egyszerű, de nagyszerű, képes teljesítményt, feszültséget, áramerősséget mérni, valamint az okos otthon rendszerrel, és fizikailag is lehet ki és bekapcsolni.

Lonsonho QS-Zigbee-D02-TRIAC-2C-L- dimmelhető, falba rejthető kapcsoló: Ezzel az eszközzel dimmelhető (fényerő szabályozható) világítótesteket is használhatunk. Hagyományos nyomógombos kapcsolóval fizikailag is kapcsolhatjuk, és a fényerőt is állíthatjuk, valamint az okos otthon rendszer segítségével is könnyedén megtehetjük. Ez a típus egymástól függetlenül képes kezelni két világítást, és két fali kapcsolót is.

MOES csúszkás dimmelhető fali kapcsoló: Külsőleg, formailag nagyon esztétikus és kényelmes a használata. Négyzet alapú, kör alakú nyomógombos, felkapcsoláskor finom mozdulattal lehet a fényerőt az igényeinknek megfelelően beállítani. Lekapcsolt állapotban halványan villog a kapcsolón a led, abban az állásban ahogy felkapcsolt állapotban volt utoljára használva. Ha felkapcsoljuk, akkor az alsó csíktól a beállított pozícióig, a fényerőszint alapján folyamatosan ég a kapcsolón a led. Lekapcsolt állapotban a halvány villogás egyáltalán nem zavarja a szemünket, de abban segít, hogy tudjuk hol van a kapcsoló. Természetesen nem csak manuálisan lehet a fényerőt szabályozni, hanem az okos otthon rendszer segítségével automatizálni is.

Összegezve:

Nagyon jó kiegészítő eszközök az okos otthon rendszer kiépítésére, azonban nem javaslom minden eszköz Zigbee kommunikációs eszköz lecserélésre. Ha egyszerre több világítást gyors fényjelzőként is szeretne használni (másodpercenkénti felkapcsolás- lekapcsolás- felkapcsolás- lekapcsolás) akkor a WIFI-s kapcsolókat ajánlom. Az a tapasztalatom, hogy egyszerre 5-6 Zigbee-s kapcsolót nem képes jól kezelni, mert olykor előfordul, hogy random valamelyik égve marad, attól függetlenül is, ha jó a Zigbee jelerősség.

Ha nincs szükség egyszerre több, azonnali jel küldésre-fogadásra, akkor viszont bátran ajánlom.

Amennyiben megoldható, már a ház tervezésekor vagy a felújítás előtt érdemes az okos otthon kiépítésére is gondolni, amiben a Yabune Home csapata kézségesen áll a rendelkezésetekre. Ha szeretnél saját okos otthon rendszert, akkor jelentkezz egy ingyenes konuzltációra és mindent átbeszélünk.

en_USEnglish