LOADING...

OkosOtthon telepítés – Kamera rendszerek

Legfrissebb blogbejegyzésünkben az IP kamera alapú rendszereket járjuk körbe, mind jogi, mind pedig technikai oldalról. A kamerák fontos eszközei az otthon védelmének. Ugyanis amikor a riasztórendszer bejelez, megnyugtató ha valós időben is rá tudunk nézni az adott területre, hogy meggyőződjünk arról, hogy minden rendben van. Azonban nem csak a riasztás esetén lehetnek hasznosak a kamerák! Amikor távol vagyunk, mindenképp jól jön, ha rá tudunk nézni otthonunk biztonságára.

Egy kamera rendszer telepítését számos kritérium befolyásolja. Gondos tervezést igényel a kamera kiállások megtervezése, hiszen a legelőnyösebb, ha PoE (Power-over-Ethernet) kamerákat tudunk használni, amelyek az áramellátást és az adatátvitelt is UTP kábelen képesek kezelni. Modern világunkban az adat szenzitív információnak minősül, főleg a személyes, ilyen például a kamera kép is. Ahhoz, hogy GDPR kompatibilis legyen telepített rendszerünk, ajánlott jól körül járni ügyvéddel a témát. A következő bekezdésben igyekeztük összegyűjteni a jogi támpontokat, amiket érdemes figyelembe venni, ettől függetlenül is mindig ajánlott ügyvéddel vagy szakemberrel egyeztetni.

A jogi háttér

Magánszemély megrendelő esetén a PTK és a GDPR vonatkozik a kamera rendszer beüzemelésére. Ez azt jelenti, hogy mindenki a saját tulajdonában álló területen helyezhet el megfigyelésre alkalmas eszközöket, amennyiben a következő feltételek teljesülnek:

  • A megfigyelt terület nem lehet más tulajdonában álló ingatlan vagy annak részlete. (Tehát a kamera nem láthat rá a szomszéd házára.)
  • A megfigyelt terület nem lehet nyilvános közterület. (Tehát a kamera nem láthat rá a ház előtti közterületre sem.)
  • A bejáraton fel kell tüntetni, hogy kamerával megfigyelt terület. (Ennek van elrettentô hatása is.)

Amennyiben a fenti feltételek nem megoldhatóak a kamera beállításánál, abban az esetben ezeket ki kell maszkolni. Emiatt kiemelten fontos a kamerák pontos helyének és az általuk megfigyelt területnek a megtervezése. A kamerák kiállásának meghatározásánál fontos odafigyelni a szabotázs védelemre is, ami annyit jelent, hogy a kamerák úgy legyenek elhelyezve, hogy rálássanak egymásra, így szabotázstól védett. Fontos megjegyezni, hogy a kamera akkor is rá lát egy területre, ha azt a kerítésen keresztül teszi.

Társasházi megrendelő esetén a jogi háttér bonyolódik, hiszen a tulajdonosok 2/3-ának jóváhagyására van szükség, valamint az ingatlannak saját SZMSZ-ével jóváhagyott adatvédelmi nyilatkozattal kell rendelkezni, ami a megrendelő felelőssége. Társasházaknál a már említett feltételek mellett van pár további megkötés is:

  • A megfigyelő-rendszer kezelését, külső cégnek kell ellátnia, amely rendelkezik a megfelelő hatósági engedélyekkel.
  • A megfigyelő rendszer üzembe helyezését be kell jelenteni a rendőrségnél.
  • A társasház közös képviselője külön engedéllyel hozzáférhet a kamera képhez, ám a lakók nem. Riasztás vagy bűntény esetén a kezelő cég egyből a hatóságoknak juttatja el a képeket.

A kamera rendszer telepítéséhez nem kell külön hatósági engedély, azonban annak felügyeletéhez igen. Összegezve a fentebb említett pontokat arra a következtetésre jutunk, hogy saját otthonunk esetén aránylag könnyen beüzemelhető a megfigyelő rendszer. Sőt mi több, kifejezetten ajánlott, még akkor is, ha nincs bekötve a riasztó rendszer alá, csak amolyan kiegészítő és „elrettentő” szereppel jár. A társasházaknál való bekötés azonban sokkal komolyabb beruházás, komolyabb jogi következményekkel.

Csapjunk bele a telepítésbe!

Ügyfelünk esetében már a tervezés fázisában be lettünk vonva, így a 8 kamerához tartozó kiállások a hozzájuk szükséges kábelcsatornákkal ki lettek alakítva már a falak felhúzásakor. Mivel PoE (Power over Ethernet) rendszerű kamerákat választottunk, így elegendő csak egy UTP kábelt behúzni a kamera kiállásokhoz, hiszen azon keresztül megoldott a tápellátás és az adatforgalom is. 8 kamera esetén PoE megoldásnál erősen ajánlott egy PoE képes NVR (Network Video Recorder – Hálózati Videó rögzítő) bekötése egy központi helyre, ugyanis az összes kamera erről kapja majd a tápot és ide is küldik a képet.

IP kamerákból, mint minden más digitális eszközből is, Dunát lehet rekeszteni. Magyarországon a legelterjedtebbek talán a HIK Vision kamerái, amik kíváló minőségűek, azonban jelen esetben ár-érték arány miatt mi a Reolink mellett döntöttünk. A fentebb említett technikai kritériumok végett egy 8 csatornás (8 kamerát tud egy időben kezelni) NVR-t és vele kompatibilist csőkamerákat választottunk:

  • Reolink RLN8-410 – NVR
  • Reolink RLC-410 – 8 db PoE IP Kamera

A legnagyobb kihívás a kamerák felrögzítésének meghatározása volt, hiszen a házra egy 10 cm vastag szigetelés is felkerült, amire nem ajánlott kamerát rögzíteni. Ennek megoldására egy szigetelésekhez méretre szabható hengeres kötő dobozt alkalmaztunk, ami a falra rögzíthető és a szigetelés szempontjából sem problémás. Ennek a műanyag felére rögzíthetjük a kamerákat. Sajnos a dobozokat nem mi, hanem a szigetelő brigád tette fel, és valamivel nagyobb kör alakú lyukakat vágtak, így a kamerák rögzítése nem volt problémamentes. A házhoz akkor mentünk ki, amikor a tényleges felszerelés és bekötés következett. Ennek előfeltétele, hogy a megfelelő kábelek (UTP) be legyenek húzva minden kiállásba. Az UTP-ket ezután megkrimpeltük – itt fontos, hogy mindenhol ugyanazt a típusú bekötést válasszuk! Az A típusú – az úgynevezett „straight-forward” – az eszközök általában ilyen típussal vannak bekötve, illetve a B típusú – az úgynevezett „cross-over” – akkor szükséges, ha két eszközt közvetlenül szeretnénk összekötni köztes megálló nélkül (hub, switch, router). Azonban fontos megjegyeznünk, hogy bármelyiket is választjuk, a kábel mindkét végét ugyanúgy krimpeljük. A krimpeléssel bizony el tud menni az idő, ha nem megfelelőek az eszközeink.

A krimpelést lehet gyorsítani drágább fejekkel. Azonban a jól megválasztott krimpelő mindig az ember legjobb barátja.

Miután mind a 8 kiállásnál és belül szerver szobánál megkrimpeltük az UTP végeket, felkerülhettek a kamerák. Voltak, amiknek a felhelyezése nem okozott problémát, hiszen kis létráról is el lehetett érni, de nem mindig ilyen egyszerű a helyzet…

 

Általában jó alapszabály, ha egy kamerát nehéz felszerelni, akkor nem lesz könnyű leszerelni sem.

Miután minden kamera megfelelően el lett helyezve annak érdekében, hogy a rálátással védjék egymást, a következő nagy pillanat, amikor is kiderül, hogy a krimpelések valóban jól sikerültek-e. Krimpelés után általában UTP kábel tesztelővel gyorsan ki lehet deríteni, hogy minden rendben van-e. Jelen esetben ezt mi elfelejtettük, így nagy levegőt véve kockáztattunk, mindent összeraktunk és felkészültünk a legrosszabbra: leszedni a kamerát és újra krimpelni a hibás vezetékeknél… A tesztüzemhez bekötöttük az NVR-t, továbbá egy alkalmi routert is fellőttünk, hogy ránézhessünk a kamera képekre élőben.

 

Alkalmi tesztelő állomás.

Szerencsére minden kamera képe megjelent. Egy-kettő ugyan fejjel lefelé, de ezt könnyen lehetett eszközölni mind az applikáción, mind a kamerák mozgatásán keresztül. Miután minden megfelelően működik, a következő lépés a kamera képek pontos hangolása a jogi követelmények szerint.

 

Mind a 8 kamera képe megjelent, persze a kalibrálás még hátra van.

A kamerák beüzemelve, az NVR és a hálózat többi eleme pedig egy szép rack szekrényben talál otthonra a telepítés befejeztével. Egy következő blogbejegyzés keretein belül a Yabune Home központi rendszer Home Assistant alapú rendszeréhez is hozzáadjuk. Fontos, hogy egy hálózati tesztelő mindig legyen nálunk! Egy olcsó tesztelő is jó.

Reméljük hasznosnak találtad a leírásunkat.

Üdv,

A Yabune Home Csapata.

en_USEnglish